25 на сто от сегашните депутати на ДПС няма да са

...
25 на сто от сегашните депутати на ДПС няма да са
Коментари Харесай

Промени във втория ешелон на ДПС: 25% от сегашните депутати не са в листите

25 на сто от сегашните депутати на Движение за права и свободи няма да са в идващото Народно заседание. Те нямат късмет да отидат и в Европарламента. Просто тъй като не са в кандидатдепутатските листи за изборите „ 2 в 1 “ на 9 юни, сподели информация на Клуб Z.

Припомняме, че през последните месеци в „ Движението за права и свободи “ бе осъществена промяна в управлението на партията. От началото на 49-ото Народно заседание обществените изяви на депутата Делян Пеевски внезапно се усилиха. На 16 октомври 2023 година той изненадващо стана съпредседател на парламентарната група (ПГ) на Движение за права и свободи дружно с тогавашия лидер на партията Мустафа Карадайъ. Само три седмици по-късно Карадайъ подаде оставка като партиен водач. Тогава Пеевски оглави еднолично ПГ. Мустафа Карадайъ пък бе намален до редови член на групата. След това той спря да взе участие в пленарните съвещания на Народното събрание (НС).

Впоследствие бяха осъществени и други промени в управлението на Движение за права и свободи. Зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов също подаде оставка. В Народното събрание той бе намален, като бе изваден от две от значимите парламентарни комисии – като зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и като член на Комисията за надзор над службите за сигурност и потребление на специфичните разследващи средства. За сметка на това бе запратен в комисиите по въпросите на децата, младежта и спорта и по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите.

Младежкият ръководител на Движение за права и свободи Сезгин Мехмед също бе отхвърлен. Това се случи седмица след оставката на Мустафа Карадайъ.

Ахмедов, Мехмед и Карадайъ са измежду депутатите, които не са в листите за идващото Народно заседание или за Европарламента.

Освен тях още петима от актуалните народни представители на Движение за права и свободи не са в листите, а един е подложен на неизбираема позиция. Така най-малко 9 от 36 депутати няма да са в идващото Народно събрание.

Другите отсъстващи от листите са Хатидже Мехмедова, Адлен Шевкед, Гюнер Ахмед, Елхан Кълков и Ихсан Хаккъ. От играта в действителност отпада и Дженал Топалова-Яшар. Тя в този момент е сложена на неизбираемото шесто място в листата на Движение за права и свободи в Стара Загора. В настоящия парламент Яшар влезе като втора.

За някои от гореизброените стана ясно, че не са измежду любимците на новото управление и от някои разбърквания през последните месеци. Хатидже Мехмедова бе зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи, само че през април тя бе намалена до редови член. Нейното място зае Ертен Анисова – нова „ звезда “, която изгря в предходния парламент. Преди това тя работеше като помощник в ПГ.

Адлен Шевкед пък бе сменена като секретар на парламентарната група на 8 ноември – денят, в който Делян Пеевски еднолично я оглави. Мястото на Шевкед зае Елван Гюркаш.

Седмица по-късно Ихсан Хаккъ бе изваден от парламентарната Комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията и бе изпратен в тази по околната среда и водите.

Така глобеният за корупция от Съединени американски щати и Англия Делян Пеевски стартира да пренарежда обкръжението си.

Все отново прави усещане, че низвергнатите не са измежду най-ярките фигури в партията през последните години, а са лица от втория и третия ешелон. Тясното управление на Движение за права и свободи е незасегнато – в близкото обграждане на ръководителя остават Хамид Хамид, Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов.

На 24 февруари Делян Пеевски оглави партията в съпредседателство с Джевдет Чакъров. Първоначалната концепция бе Пеевски да е едноличен лидер, само че поради вътрешните настроения в Движение за права и свободи тя бе поправена от почетния ръководител Ахмед Доган. Засега обаче няма обаче индикации Чакъров да има някакво съществено въздействие в партията. Той даже си остана единствено редови член на ПГ на Движение за права и свободи.

Джевдет Чакъров е подложен за лидер на евролистата на партията, което е знак, че неговата роля на локално равнище ще остане минимална.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР